Cât de sănătos este să bei cafea. Efectele asupra inimii și a somnului, demonstrate

de: Ana Anițoiu
11 09. 2023

Efectele consumului de cafea asupra sănătății au fost analizate în cadrul unui nou studiu. Această băutură extrem de populară are un impact atât asupra inimii, cât și asupra nivelului de activitate fizică și asupra numărului de ore de somn, conform concluziilor cercetătorilor.

Gregory M. Marcus, unul dintre autorii studiului și profesor de medicină în cadrul diviziei de cardiologie de la Universitatea California din San Francisco, a recrutat alături de colegii lui 100 de bărbați și femei sănătoși din San Francisco pentru acest studiu.

Ce efect are cafeaua asupra somnului

Cei 100 de bărbați și femei au fost echipați cu Fitbits, monitoare de glucoză continuă și dispozitive de electrocardiogramă care le-au urmărit ritmul cardiac 24 de ore din 24, timp de 14 zile.

Toți subiecții au fost instruiți să bea câtă cafea cu cofeină doreau timp de două zile, apoi să se abțină timp de două zile și să repete acest ciclu timp de două săptămâni.

În zilele în care au băut cafea, participanții au avut tendința de a consuma între una și trei cești, deși unii au băut mult mai puțin, iar câțiva au băut chiar și șase cești de cafea pe zi.

Una dintre concluziile studiului a fost că efectele consumului de cafea asupra somnului sunt clare. Oamenii au avut aproximativ 7,2 ore de somn în zilele în care au evitat cafeaua și 6,6 ore în zilele în care au băut-o.

Genetica pare să joace un rol important: Persoanele care au variante genetice care îi fac să fie cunoscuți ca „metabolizatori lenți” ai cofeinei au avut reduceri mai mari ale somnului atunci când au băut cafea, în comparație cu „metabolizatorii rapizi”, posibil din cauză că cofeina rămâne mai mult timp în sistemul lor.

1.000 de pași în plus pentru cei care beau cafea

Efectele asupra activității fizice au fost deosebit de izbitoare. Marcus de la UCSF a spus că nu este clar de ce oamenii au mers cu 1.000 de pași în plus în zilele în care au băut cafea. Este posibil ca aceștia să fi avut mai multă energie și motivație.

Oricum ar fi, efectuarea a 1.000 de pași în plus pe zi este asociată cu o reducere de 6 până la 15 procente a mortalității – „dimensiuni ale efectului care sunt remarcabil de similare cu magnitudinea beneficiilor în materie de mortalitate observate în rândul băutorilor de cafea”, a notat studiul.

„Aceasta este o diferență relevantă din punct de vedere clinic în ceea ce privește activitatea fizică, care poate avea implicații pozitive pe termen lung”, a spus Marcus.

Efectele consumului de cafea asupra inimii

Cercetătorii au fost interesați în special de modul în care cafeaua afectează inima. Contracțiile atriale premature sunt un tip de bătăi neregulate ale inimii care emană din camerele superioare ale inimii, numite atrii, în timp ce contracțiile ventriculare premature provin din camerele inferioare, numite ventricule.

Aproape toată lumea se confruntă în mod normal cu aceste palpitații, care pot fi resimțite ca și cum inima ar fi zvâcnit sau ar fi sărit o bătaie.

Cercetătorii au descoperit că în zilele în care oamenii au băut mai mult de o ceașcă de cafea, au experimentat cu aproximativ 50% mai multe contracții ventriculare premature. Deși acestea nu sunt considerate periculoase, există unele dovezi că ar putea fi un semnal de alarmă la persoanele care le experimentează foarte des.

Un studiu observațional din 2015, la care Marcus a fost coautor, a constatat că persoanele care au experimentat în mod obișnuit multe dintre aceste palpitații au fost mai susceptibile de a dezvolta insuficiență cardiacă.

„Asta nu înseamnă că toată lumea. Dar știm că, cu cât ai mai multe, cu atât riscul este mai mare”, a spus Marcus.

Amit Khera, un cardiolog care nu a fost implicat în acest studiu, l-a numit unic și important. El a spus că majoritatea oamenilor nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la potențialul cafelei de a provoca palpitații, deoarece la adulții sănătoși nu există niciun indiciu că acestea sunt periculoase. Dar a avertizat că rezultatele nu se aplică neapărat persoanelor cu boli de inimă.

„La oamenii sănătoși, cu inima normală, este ceea ce aș numi o problemă de calitate a vieții, nu o problemă care pune în pericol viața.

Dacă simțiți că palpitații care vă deranjează, atunci, pe baza rezultatelor acestui studiu, renunțarea la cafea ar putea reduce aceste simptome”, a declarat Khera, directorul programului de cardiologie preventivă de la University of Texas Southwestern Medical Center, potrivit The Washington Post.

Consumul de cafea ar trebui adaptat la nevoile individuale

Peter Kistler, un expert în tulburări de ritm cardiac care studiază efectele cafelei asupra sănătății, a declarat că, deși oamenii au avut mai multe contracții ventriculare premature în zilele în care au băut cafea, incidența a fost scăzută, iar palpitațiile „în întregime benigne”.

„Oamenii ar trebui să fie liniștiți, deoarece cafeaua este sigură și face parte dintr-o dietă sănătoasă”, a declarat Kistler, șeful departamentului de cercetare în electrofiziologie clinică de la Baker Heart and Diabetes Institute din Melbourne.

Marcus a declarat că această constatare necesită investigații suplimentare. Dar, între timp, oamenii ar trebui să își adapteze consumul de cafea la nevoile lor individuale.

„Dacă aveți nevoie de motivație pentru a face exerciții fizice, atunci luați în considerare folosirea cafelei pentru a vă da un impuls.

Dar dacă suferiți de insomnie sau vă faceți griji că aveți un risc ridicat de a dezvolta insuficiență cardiacă, deoarece aceasta este o problemă de familie, atunci luați în considerare reducerea consumului. Nu există o rețetă sau o recomandare unică pentru toți. Depinde cu adevărat de individ”, a spus Marcus.